perjantai 28. toukokuuta 2021

Kukkaistutus Salon seudun koulutuskuntayhtymälle

Kukkaistutus koululleSaimme mahdollisuuden suunnitella koulullemme kesäksi tulevat kukkaistutukset. Kukkaistutus ja sen suunnittelu olikin haastavampi tehtävä kuin ensin ajattelimme. Koululla on kaksi paikkaa, johon tilattiin istutukset, pääovella ja henkilökunnan sisäänkäynnillä. Ruukut oli määritetty valmiiksi ja niihin täytyi suunnitelmat tehdä.


Aloitimme suunnittelun käymällä Pirilän kukkatalossa tutustumassa kukkiin. Saimme kaikenlaisia ideoita ja piirsimme niitä paperille. Emme kuitenkaan olleet tehneet tarpeeksi taustatyötä, ja jouduimme aloittamaan suunnittelun uudestaan, koska ilmeni ongelmia kasvien kestävyyden kanssa, ne olisivat tarvinneet enemmän hoitoa, kuin niille on mahdollista antaa.

Haastetta uusille suunnitelmille toi korkeiden kasvien vähäinen tarjonta. Halusimme, että istutukset olisivat näyttävät ja erottuvat ja ruukkumme olivat kuitenkin melko matalat, omamme 44 cm, joten kasvilla täytyi saada korkeutta.


Kukkaistutus henkilökunnan ovelle

Sain parini Katin kanssa suunniteltavaksi henkilökunnan ovella olevat ruukut. Ruukut sijaitsevat parkkipaikalta  tulevien portaiden alapäässä, ja niihin paistaa aurinko lähes koko päivän. Näihin ruukkuihin tulevan kukkaistutuksen on siis kestettävä aurinkoa ja myös suoraa sadetta.

Pääovelle istutusta suunnitteleva tiimi valitsi korkeutta tuovaksi kasviksi muotoillun kultasypressin. Tämä olisi voinut toimia meidänkin istutuksessa, mutta valitettavasti kasveja ei riittänyt kuin yhteen paikkaan. Lopulta päädyimme yhdistämään korkean sulkahirssin, värikkyyttä tuovan värinokkosen, sekä vallattomasti riippuvan viherputouksen.


Hyvonin henkilökunnan oven kukkaistutuksen suunnitelma
Kukkaistutus suunnitelma Salon seudun koulutuskuntayhtymälle Hyvoninkadun henkilökunnan ovelle.


Koristesulkahirssi


Koristesulkahirssi on yksivuotinen koristeheinä. Ne ovat runsaasti mätästäviä koristeheiniä joihin kasvaa komeita punertavia tähkiä. Sulkahirssi viihtyy auringonvalossa ja kestää hyvin erilaiset sääolosuhteet. Sulkahirssi on myös leikko- ja kuivakukkana paljon käytetty.


Värinokkonen


Värinokkonen on loistava ja värikäs ruukuissa käytetty koristekasvi. Sitä löytyy montaa eri väri- ja muotovariaatiota isoista pyöreistä lehdistä pieniin nokkosmaisiin, vihreää ja punaista montaa eri sävyä. Aurinkoisessa paikassa värinokkonen on parhaimmillaan.


Viherputous


Viherputous on runsas ja rehevä ruukku ja amppeli-istutuksiin sopiva kasvi. Sitä on mahdollista käyttää myös maanpeittokasvina. Viherputous kestää hyvin aurinkoisessa paikassa, eikä tarvitse paljoa vettä.
Kukkaistutus pääovelle


Pääovelle tuleva istutus on koko päivän varjossa ja osittain katoksen alla, sinne tulevien kasvien täytyy siis viihtyä varjoisella paikalla. Pääovelle tulevaan istutukseen kultasypressin kanssa valikoitui hopeaputous ja poutapilvi. Kultasypressi tuo korkeutta, poutapilvi hentoa valkoista väriä ja hopeaputous roikkuu alas ruukusta ja luo elävyyttä.


Pääovelle tulevan kukkaistutuksen suunnitelma
Salon seudun koulutuskuntayhtymälle pääoven kukkaistutuksen suunnitelma.Kultasypressi


Kultasypressi on pehmeä neulainen kirkkaan vaalean vihreä rungollinen kasvi. Se on jo näyttävä omassa kirkkaassa värissään. Sopii hyvin kukkaistutuksessa keskelle muiden kasvien ympäröimäksi. 


Poutapilvi


Poutapilvi on herkkä harsomainen kasvi. Sillä on vihreät hyvin sirot lehdet ja harsomaiset valkoiset kukat. Poutapilvi viihtyy parhaiten puolivarjossa. 


Hopeaputous 


Hopea- ja viherputous ovat saman kasvin eriväriset variaatiot. Sopii hyvin amppeli- ja ruukkuistutuksiin muiden kasvien kaveriksi.
(Täydentyy valmiiden kukkaistutuksien saapuessa niiden kuvilla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olemme muuttaneet!

 Olemme muuttaneet blogin uuteen osoitteeseen !